Disclaimer l Sitemap      
 

Restauratie van een Porsche 911 

Verslag van de restauratie van de Porsche 911 van Ronald Camps 

Eerste ontmoeting met een klassieke 911

Al heel lang ben ik gek van (sport)auto's. Toen ik tijdens mijn (parttime) werkzaamheden bij een projectontwikkelaar op een woensdag door renswoude reed zag ik een klassieke porsche 911L uit 1968. De kleur was donker groen. De vraagprijs was slechts 7600 euro. Het interieur was niet orgineel, zeg maar gewoon verprutst. De heer Ploeg (van autobedrijf A. van Ploeg) vertelde mij dat hij de auto gisteravond had opgehaald bij iemand die de auto al heel lang had staan. De auto was uit elkaar geweest en geheel opnieuw overgespoten. Hiervan waren enkele foto's aanwezig.

Thuisgekomen van mijn eerste ontmoeting met een klassieke porsche 911 had ik besloten om nog eens een kijkje te gaan nemen bij deze auto met iemand die iets meer van een 'kenner' is op gebied van klassieke auto's. Al met al de volgende dag geregeld wanneer we langs zouden kunnen komen. Donderdag aan het einde van de dag gebeld om een afspraak te regelen bij autobedrijf A. Ploeg in Renswoude en ja hoor, verkocht net die middag was er iemand langsgekomen en had de auto gekocht en direct meegenomen.

De zoektocht naar een klassieke 911 of 912

Na deze 'teleurstelling' was ik vastbesloten om een klassieke 911 te kopen. Via internet was ik de site van Marcel (de klassieke 912) tegengekomen en had ik mijn zoektocht verruimt, het mocht ook een 912 worden. Ik heb twee 912'jes bekeken. De eerste rode 912 was in Zutphen (koste 12.500 euro en had overal zeer duidelijke roestplekken, maar met een gereviseerde ruilmotor). De tweede 912 (eveneens een rode) was in Lunteren bij een VW bus specialist. De auto was zeer netjes en de prijs was 10.000 euro, maar had een zing in de versnellingsbak wat duidde op verslechte synchroon ringen. Na overleg wilde ik een aankoopkeuring laten uitvoeren in Renkum, maar naar telefonisch contact was ik iets wat afgeschrikt van zijn reactie wat betreft de reparatiekosten van een versnellingsbak, wat de vraagprijs voor mijn idee te hoog werd.

Gevonden 'KIP'

Na deze zoektocht had ik toch besloten dat het een 911 moest worden, aangezien de kosten voor alle onderdelen en onderhoud hetzelfde zijn, afgezien van het motorblok (en een 356 blok kan toch niet veel goedkoper zijn). Op internet kwam ik uiteindelijk bij Union Jack Vintage Cars uit Oldenzaal, op deze website stond een donker groene 911 uit 1969 (foutje want later bleek 1968). Deze 911 was netjes maar zou zeker geen prijzen winnen. De vraagprijs was ook nog niet bekend, want was afhankelijk van de dollar stand en Hans Franke (eigenaar Union Jack Vintage Cars) wilde de auto eerst zien en deze stond nog enige tijd in Amerika. Hij dacht aan 12.500 maar wist het nog niet zeker. Na enkele weken wachten was het eindelijk zo ver de auto moest nu wel in Nederland zijn, dus ik bellen. De auto was op een donderdag aangekomen en ik zou hem op zaterdagochtend gaan bekijken in Oldenzaal wel werd mij nadrukkelijk gezegd dat de lak niet mooi was en dat de auto eigenlijk overgespoten moet worden. Dit schikte mij echter geheel niet af. Aangekomen bij Bakkerij Franke in Oldenzaal was er geen Hans. We werden naar een klein schuurtje gebracht waar Hans bezig was met een Austin Healy. De Porsche en andere auto's stonden in een loods op het industrieterrein.

Eenmaal aangekomen bij de loods stond de donker groene 911 vooraan. Ik vond de lak zeker niet super slecht zoals mij verteld werd. Ik weet niet of het door de donkere loods kwam of dat het inderdaad klopt dat liefde blind maakt. Een paar keer om de auto gelopen en ik werd 'smoor verliefd' dit moest hem worden. Wat een prachtig model en wat een gaaf geluid. De prijs moest nog even over nagedacht worden en mij werd gevraagd of ik maandag wilde bellen.

Maandag de aankoop

Op maandagochtend naar Union Jack Vintage Cars gebeld en gevraagd naar de vraagprijs. Het antwoord van Hans was dat hij had nagedacht en hij kwam met een prijs die hij er toch minimaal voor nodig had en dat lag onder de 12.500 die hij eerst vermelde. Ik wilde een aankoopkeuring gaan regelen, maar toch enigszins afgeschikt doordat het overgrote gedeelte van de collectie uit twee loodsen op slechts 1 enkele zaterdag werd verkocht aan enkele handelaren etc. toch gewoon de auto gekocht zonder eerst een aankoopkeuring te doen.

Aflevering

Afgesproken was dat Union Jack Vintage Cars de Porsche naar Veenendaal zou brengen. Keurig op tijd, maar door een foute route beschrijving van mij moesten wij Hans en goede vriend ophalen in een woonwijk. Pas toen heb geleerd van mijn eerste fout, nooit een auto kopen in een donkere loods, maar bekijk de auto altijd in het daglicht, want de Porsche had niet 1 kleur groen, maar 2 kleuren groen. Toen heb ik gedaan, net als iedereen die verliefd is, gewoon niet op letten, valt het ook niet op.

Meteen na een kopje koffie betaald en eerst een ruim half uur rond mijn nieuwe liefde gelopen met kenteken 5KIP741. De naam die het beestje vanaf dat moment meekreeg is 'KIP'. Dit had achteraf natuurlijk ook SKIP kunnen zijn. Na het ere rondje lopend om de auto werd het tijd om voor de eerste keer een rondje te gaan rijden rond de boom aan het einde van de straat. Iets wat ik wel drie keer heb gedaan denk ik. Was wennen zo'n oude auto, maar viel geheel niet tegen en alles was nog steeds geweldig.

Na wat uitzoekwerk bleek het toch echt om een 911 uit 1968 te gaan en niet een uit 1969. Het was namelijk overduidelijk een SWB en het chassisnummer is 11835524 (ze begonnen met het type 11 en daarna de 8 van '68, de 3 voor 130pk en de 5xxx voor een Karmann chassis).

Eerste foto van KIP op haar nieuwe thuisadres:

(Foto is 1 dag na aankomst in Veenendaal op de oprit met de orginele knipperlichten)


Het verkrijgen van een NL-Kenteken

Het leek mij verstandig om de auto te laten ophalen door een gespecialiseerde porsche garage niet heel ver van ons vandaag. De auto werd opgehaald en er werd afgesproken dat de auto volledig nagelopen zou worden en klaargemaakt zou worden voor de RDW, waar ik van dacht dat het een hele zware keuring zou worden. Bovendien werd er afgesproken dat de bodemplaat waar enkele scheurtjes in zaten, omdat ze de auto met een heftruck op of af de boot hebben gehaald de onderkant had beschadigd. Dit zou allemaal uitgevoerd worden en er zou een afspraak gemaakt worden met de RDW. Vanwege een geplande vakantie met twee vrienden naar Ill de Re in Frankrijk zou het voor mijn vakantie geregeld zijn, echter werd (achteraf met smoesjes) mij duidelijk dat het niet zo vlot gaat bij de RDW in Arnhem dus het zou direct naar mijn vakantie zijn. Echter moest ik terugkomen van mijn vakantie en constateren dat er niets was geregeld. Dus ik boos en ja, hoor binnen een week (op vrijdag) ik naar de RDW. Moest ik in Arnhem erachter komen dat ze bij de zogenaamde Porsche specialist geen reet hadden gedaan, behalve de koplampen en knipperlichten voor veranderen (en dat in dik 8 weken tijd). Het werd al snel duidelijk dat de auto was afgekeurd, maar ik had toch op maandag mijn kentekenpapieren en APK-keuring binnen. Ik snapte er dus niets meer van. Ik had besloten dat KIP heel snel weg moest bij die zogenaamde porsche specialist (die overigens zeer goed bekend staat in Nederland). Volgens deze specialist was het geen origineel blok vanwege de klepdeksels, echter bleek na wat uitzoekwerk dat het de originele klepdeksels waren en dat de auto volledig matching number was (zowel versnellingsbak en motor hoorde origineel bij deze auto). Motornummer: 3281375 (2.0 liter 6 cilinder - 130pk) en versnellingsbaknummer: 3282483. Ik had overigens de Porsche gekocht als een 2.2 en dus ook zo laten registreren bij de RDW, maar achteraf bleek het toch een 2.0 te zijn, omdat er origineel in 1968 geen 2.2 liter blokken geleverd zijn. Deze 2.2 liters zijn er pas vanaf 1969.

Fout 2
Nou bovenstaand noemen we maar geen fout. Ik heb direct de Porsche naar Erpa gebracht. Conclusie zeer orgineel en hoorde alleen maar positieve dingen over eerdere specialist. Ze zouden de auto nakijken. De eerste specialist vond het trouwens een bijzonder goed exemplaar en moest er lekker mee gaan rijden, er was niets mis mee, alleen de uitlaat, maar voor de rest prima. Bij Erpa hebben ze echter meer verstand of iets beter gekeken en dat was geen milde conclusie. De linker set carburateurs werkte niet mee, waardoor de linkerkant van het motorblok liep dus niet. De test met de temperatuurmeter kon dit heel duidelijk worden aangetoond. Voor de rest waren diverse slangetjes erg hard en porreus geworden en moesten vervangen worden. Ook liep de auto niet mooi, maar dat zou gewoon een kwestie van kleppen stellen zijn. De koppeling was eigenlijk ook wat slecht en dat zou volgend jaar zeker een probleem gaan vormen. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden kwam er een nare verrassing. Het stellen van de kleppen had niet zoveel zin, aangezien een of andere rare Amerikaan waarschijnlijk met een schroevendraaier heeft lopen klooien en een olieleiding die voor de smering van de kleppen beschadigd en vervolgens met vloeibaar metaal heeft dichtgesmeerd. Ik had dus heel snel geleerd van fout 2 en dat was: 'Voer altijd een aankoopkeuring uit'. Bij het verder uit elkaar halen was goed en slecht nieuws. Het goede was dat die mijlenstand wel eens zou kunnen kloppen, het slechte was dat het blok aan de binnenkant zeer veel roest vertoonde. Zoveel zelfs dat de zuigers en cilinders aan vervanging toe waren. Uiteindelijk is besloten dat het blok helemaal uit elkaar moest waarbij ook de lagerschalen werden vervangen en de krukas werd schoongemaakt en gebalanceerd, al met al werden de reparatiekosten meer dan het dubbele (bijna het driedubbele zelfs) van de aanschafprijs.

Foto's van de motorrevisie

Hieronder staan enkele foto's van de zeer uitvoerige revisie van het motorblok (uitgevoerd bij Erpa). Veel eigenaren besluiten vaak deelrevisies uit te voeren. Ook staan er regelmatig klassieke porsches te koop waarbij wordt vermeld dat het blok totaal is gereviseerd, echter is dit heel vaak niet het geval. Vaak wordt de krukas en lagerschalen vergeten om kosten te besparen.

Demontagefoto's(koppeling ook aan vervanging toe)

Opbouwfoto's
Klaar

Foto's pedaalcluster revisie


Foto's nieuwe bodem en tanksupport


(volledig nieuwe linker bodemplaat, rechter was nagenoeg goed op zeer kleine reparaties na)


Torsie as rubbers vervangen

Een klus dat ik zelf heb gedaan is het vervangen (onder begeleiding) van de torsie as rubbers. Nadat KIP niet meer door de APK kon komen, moest deze klus geklaard worden. Het was een hele klus om de boel uit elkaar te krijgen. De 'buis' waarin de torsie as zat was van binnen wat roestig en dit heb ik volledig uitgezogen en met lekker veel Fertan ingespoten. De torsie as zelf was in uitstekende staat en deze heb ik lekker dik in het vet gezet en terug geplaatst.

Bij het monteren had ik de mazzel dat ik beide zijde van de auto keurig op de juiste hoogte had staan. Na een stukje rijden is de achterkant wel 1 cm lager gezakt, maar gelukkig aan beide zijde. Overigens mag je de hoogte niet meten vanaf de achterschermen, want deze zijn origineel links en rechts niet gelijk.

Overige klussen

De voorwielophanging is gedeeltelijk los gehaald en heb ik gestraald en gespoten in hoogglans zwart (diverse lagen voor stevigheid).

Carrosserie restauratie

Zojuist is er een start gemaakt met de restauratie van de carrosserie. Een zeer bekende roestplek is het verstevigingbalkje dat achter de slotplaat en achterscherm zit. Het is nog geen APK-afkeurpunt, maar heb moet toch echt gedaan worden. Het grootte nadeel is echter wel dat een deel van het achterscherm losgeslepen moet worden en dat houdt in dat het een flinke klus wordt.

Ik wilde heel graag zelf de Porsche demonteren (en monteren), echter het weer van de afgelopen weken/weekenden was echt dramatisch en dat wordt alleen nog maar slechter. Ik ben ook niet in het bezit van een ruimte waar KIP droog kan staan en dit betekend dat ik 's avonds en in het weekend (zaterdag overdag) buiten de boel uit elkaar moet halen in de regen en kou. Ik heb daarom besloten dat ik het demonteren/monteren laat uitvoeren door een autobedrijf in Veenendaal. Zij zijn gespecialiseerd in Alfa's en hebben diverse klassieke Alfa's gerestaureerd.

Het plaatwerk, strak maken en spuiten zal gebeuren bij Autoschadebedrijf Kuiper, waar Marcel ervaring mee heeft. Ik heb de robijnrode en de bahamagele 912 diverse malen gezien en ben ik zeer onder de indruk van het werk van Autoschadebedrijf Kuiper. 


Demontage(bekende roestplek, valt nog reuze mee)
Vervoer zaterdag 1 december 2007

KIP is zaterdag 1 december van Veenendaal naar Balk verhuisd. Het was een zeer winderige dag. Ter bescherming hadden we de buitenhoes over de auto gedaan en met extra touw hoopte we dat het allemaal goed ging. Echter waren we nog maar net op de A30 en de band van de hoes scheurde. Toen hebben we maar besloten dat de hoes eraf moest. Gelukkig bleef het de gehele rit droog.

Uiteraard was ik mijn fotocamera vergeten, zoals ik dit ook altijd doe bij de 912 meetings. Gelukkig vergeet Marcel zijn camera nooit en heeft een paar mooie foto's gemaakt van de aankomst.

De komende 3 maanden wordt ze bij Autoschade Kuiper onder handen genomen.

10 december 2007

Vorige week kreeg ik bericht van Joost Kuiper met de vraag of er een aantal plaatdelen te verkrijgen was, nou alles is leverbaar zelfs een paravan is nieuw leverbaar, echter wel voor dik 900 euro. Toevallig had ik op marktplaats een tweedehands paravan zien staan en na het bestuderen van de foto zag de paravan er goed uit (dit werd telefonisch ook bevestigd). De kosten slechts 75 euro, helemaal goed dus.. en in perfecte staat!

Ook stuurde Joost een aantal foto's mee, het ziet er niet zo goed uit, maar het valt toch behoorlijk mee, haha ..


Het nieuwe plaatwerk dat besteld is:

Nieuwe buiten- en binnendorpels (links en rechts);
Reparatie van beide slotplaten;
Vervangen van beide verstevigingsbalkjes tussen slotplaat en torsieas;
Rechter bodemplaat (ja in bovenstaand verhaal staat dat de rechterkant nog zeer goed is, maar dat blijkt niet helemaal zo te zijn).

Wat wordt er gemaakt:

Reparatie van beide voorschermen;
Vervangen onderrand van de deur;
Firewall (hoedenplank?)

Linker deur, zal worden vervangen ...

Strakmaken 

In de epoxyprimer ...

Update 17 januari 2008

Update 14 juni 2008

De auto is gereed, terug naar Veenendaal ...

Het opbouwen is begonnen ...

Wordt vervolgd ...

Naar boven l Sitemap

 

   © 2007 - Porsche 912 register Nederland