Disclaimer l Sitemap      
 

Motorrevisie PORSCHE 912 uit 1965

Verslag van de motorrevisie van de Porsche 912 uit 1965 van de webmaster, Marcel van der Meer.

In de zomer van 2007 werd het tijd om de motor van mijn 912 eens onder loep te nemen. Hij liep best goed, maar elke keer als ik een lange rit maakte begon de motor te schieten (backfire). Als ik dan de klepspeling controleerde bleek die iedere keer ontregeld te zijn. Ik ging uit van een gescheurde kop. De compressiewaarden waren best aardig, alleen #3 was iets onder de 10 bar (9,6) Dit laatste is niet ongebruikelijk omdat de 3de cilinder minder luchtkoeling krijgt.

De demontage

Het blok werd gedemonteerd door 356 en 912 specialist Bob Hahn. De koppen bleken niet gescheurd te zijn. 

Wél bleken de koppen aan revisie toe. De klepvoeringen waren versleten en de klepveren waren slap geworden: kortom, de koppen waren duidelijk aan revisie toe.

De 4 inlaatkleppen waren versleten. De nokkenas voldeed nog nét aan de toleranties. 

Zuigers en cilinders

De compressiewaarden waren best aardig, de inspectie van de zuigers en cilinders gaf echter een ander beeld. Het waren gietijzeren bigbore cilinders (1720cc, zoals vaak gemonteerd in Amerikaanse 912's) Mijn 912 heeft waarschijnlijk jaren onbeschermd stilgestaan, met als gevolg forse schade aan de zuigerwanden t.g.v. corrosie. Dat mijn auto jaren had stilgestaan, was mij ook al eens verteld door het bedrijf dat mijn carburateurs heeft gereviseerd. 

Foto onder: de 4 zuigers en cilinders

Foto's onder: corrosie in de cilinderwand 

De corrosie van de cilinders was dusdanig ernstig dat de cilinders niet nog eens konden worden opgeboord van 86 naar 86,10 mm. Dit is mogelijk bij BAS Ahnendorp in Isseldorp (nét over de Duitse grens). Bas levert grotere zuigers voor 86,10 mm cilinders.

De krukas

De krukas, een duur maar essentieel onderdeel van de Porsche 912 motor, is vaak versleten soms gescheurd en in een enkel geval zelfs gebroken. Er zijn gevallen bekend van een goed lopende motor met een gebroken krukas.

Mijn krukas was "slechts" versleten en moest worden geslepen naar een overmaat. Vervolgens zou de krukas worden gehard middels teniferen (opvolger van nitreren)

Ook de drijfstangen (foto onder, rechts onder) moesten worden gereviseerd

De carburateurs waren in het nabije verleden al gereviseerd door BCCP

Foto onder: het blok ontdaan van zijn derde deel en cilinders en koppen. De carterdelen werden gesplitst en door BAS Ahnendorp opnieuw in lijn geboord. Tijdens deze behandeling worden de beide carterdelen eerst gevlakt, daarna opnieuw op elkaar geplaatst. Vervolgens worden de originele maten weer opnieuw in de carterdelen geboord.

 Alle beplating werd gestraald en vervolgens gepoedercoat

Educatie en evaluatie

Tijdens de meeting van 912 register op 30 juni 2007, werd een bezoek gebracht aan Bob Hahn in Vaassen. Tijdens de technische sessie ging Bob in op de technische achtergronden van het PORSCHE 912 blok. Hierbij werden de delen van mijn blok getoond aan de 912 register leden.

Het opbouwen

E zijn nieuwe zuigers en cilinders gemonteerd. Origineel horen er 1600 cc Mahle zuigers en cilinders op het PORSCHE 912 blok. Ik heb gekozen voor 1800 cc SHASTA bigbore zuigers en cilinders (foto onder)

Bigbore zuigers en cilinders geven het blok wat meer kracht op lagere toeren en een hoger koppel. Omdat er een hoop rommel te koop is, heb ik gekozen voor een set waar ervaring mee is opgedaan. 912 goeroe Duane Spencer (The ultimate 912 guide) is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze set. Er is met dit produkt circuit ervaring in de V.S. opgedaan. Ook in Nederland zijn er positieve ervaringen opgedaan met dit produkt. Ik heb mijn set gekocht bij Maxted-Page& Prill Limited, de Europese leverancier.

Foto onder: de koppen terug van het revisiebedrijf

Foto onder: een nieuwe oliekoeler, een must!  De oliekoeler is vaak minimaal 40 jaar oud en kan de loop van de jaren zijn dichtgeslibd met alle koelingsproblemen van dien. Ook zijn de oude koelers gemaakt van staal en scheuren soms. De nieuwe exemplaren zijn gemaakt van aluminium. 

Foto onder: de geslepen en getenifeerde krukas

De nieuwe sportnokkenas voor een betere ademhaling van het blok. Deze sportnokkenas heeft een hoek van 316 graden

Alle losse delen als gasstangen, krukaspoelie, carterdeksels en diverse andere delen werden opnieuw verzinkt. Bij de vroege 912 was dit als bij de 356 in zinkkleur. Later werden die delen geelverzinkt.

Het eindresultaat: optisch, maar vooral qua prestaties een geweldige verbetering

Naar boven l Sitemap

 

   © 2007 - Porsche 912 register Nederland