Disclaimer l Sitemap      
 

Reparatie schakelstang

Veel 912's schakelen na 40 jaar vaag. De oplossing is het vervangen van de ring van de versnellingsstang en de bus van de versnellingspook. De reparatie is goed zelf te doen, het geeft een behoorlijke verbetering in het schakelgedrag van de auto. Een echte aanrader!

Een korte beschrijving van de reparatie :

Schroef de basis los waarop de schakelpook is bevestigd, totaal 5 boutjes. Bij de eerste serie 911/912 zit de bediening van de verwarming voor de versnellingspook, de zwarte dop kun je er vanaf draaien.

Je kan nu de pook uit zijn houder halen. De nylon schakelpook bus (zie onder), die onderaan de pook zit, kun je er met enige krachtsinspanning vanaf trekken.

Vervolgens kun je de houder waar de schakelstang ring inzit losdraaien ( er zit een klein schroefje aan de bestuurderskant) Het schroefje wordt soms geborgd door een ijzerdraadje.

Nu kan je de houder over de versnellingsstang halen. Hierin zit de schakelstang ring, een plastic ring die vaak versleten en kapot is . 

Dit zorgt er voor dat het schakelen erg 'vaag' is. De plastic ring geleidt de versnellingsstang. Het nieuwe plastic is stug en moeilijk in de houder te krijgen. Als je de ring even in warm water legt gaat het een stuk gemakkelijker. Let op, de ring van 1969 heeft een ander artikelnummer.

Schroef alles weer in elkaar en voorzie de diverse onderdelen van vet en de bak schakelt weer als nieuw. In totaal is het een uurtje werk. 

Repareren achterste kruiskoppeling

Mocht er desondanks toch nog speling zijn is het zaak de koppeling aan de achterzijde (voor de achterste zitjes zit een luikje) te reviseren. Ook deze ingreep is prima zelf uit te voeren (foto onder, nr. 8 op schema)

Voordat men begint met het losdraaien van de koppeling is het verstandig de kruiskoppeling op de schakelstang af te tekenen met witte verf. Dit voorkomt veel afstellen na de reparatie.

Op de foto hierboven is de slijtage te zien. Deze nylon bussen dienen nu te worden vervangen door de zwarte exemplaren aan de rechter zijde. Pas op bij het verwijderen van de nylon bussen. De koppeling is gedeeltelijk van aluminium en daardoor breekbaar. 

Bij het vervangen van de bussen is het nodig om de ijzeren dwarspin uit het ijzeren gedeelte van de koppeling te slaan. Het is aan te raden om het geheel in de bankschroef te klemmen en oude uitgesleten bussen uit de koppeling te branden, waardoor de pin gemakkelijker uit de koppeling te slaan is. 

Vervolgens alles weer in elkaar zetten met de nieuwe onderdelen.

 

Naar boven l Sitemap

 

   © 2007 - Porsche 912 register Nederland